HTML

creatist

Munkanapló. Inspirációk és asszociációk. Rendezvényszervezés, na meg határmezsgyék, rokonszakmák.

Rovatok

Friss topikok

Odavagyok érte I.: Magasnyomás, avagy letterpress

Creatist 2011.08.08. 13:05

Egy újra felfedezendő nyomdaipari eljárás. Egyre több nyomda kalapál ki a a hatvanas évekből származó, ám még mindig prímán működő magasnyomó gépeket, és csak szorgalmazni tudom, hogy mindenki éljen a magasnyomás adta lehetőséggel. Mert a letterpress szép. És legfőképpen őszinte. Érvényesülni hagyja a papírt, a tipográfiát és az ornametikát, ami napjaink színátmenetes agyon-fotóbuherált világában igazán üdítő jelenség.

 

Azért néhány szót a magasnyomás történetéről is kell ejtenünk, hiszen ez a legrégebbi nyomtatási mód. Kínában már a 8. században ismerték és használták, igaz, ez még kezdetleges, fa nyomódúcos változat volt.

Európában annak a bizonyos Johannes Gutenbergnek köszönhetően vált ismertté. Ő 1440 körül nyomta az első könyveket szőlőpréshez hasonlatos sajtóján. A betűket vésnökök és fémművesek vésték kemény fémbe (ez volt a patrica), ezeket nyomták egy fokkal puhább fémötvözetbe (ez lett a matrica). A matricákba öntötték az ólmot - korlátlan mennyiségben, így jöttek létre azok a kis domború ólombetők, amelyeket egymás mellé rakva (azaz szedve) hozták létre a szavakat, sorokat, oldalakat.

 

Később – de csak az 1800-as évek végén – a kézi szedést felváltotta a gépi. Napjainkra pedig a betűfémek használata teljesen megszűnt.

 

Nézegetéshez pedig egy kis zene.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

          A magasnyomás nem tévesztendő össze a dombornyomással, vagy éppen vaknyomással amikor is a papírba a festékezetlen klisét nyomják be – a papír színéről vagy visszájáról -, így hozva létre egy gyönyörűen kiemelkedő vagy bemélyedő felületet a papíron. Minimalista, ám magával ragadó technika.

 

 

Linken innen, innen, innen, innen és innen.

 

Címkék: meghívó névjegy letterpress dombornyomás magasnyomás

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://creatist.blog.hu/api/trackback/id/tr803133866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodásak. Kár, hogy megfogni nem lehet...
süti beállítások módosítása